Nyt BioLab: Alternativt undervisningsmiljø for Vejles unge i FabLab Spinderihallerne
FabLab Spinderihallerne udvider rammerne med et nyt bio-laboratorie for naturvidenskab og teknologi, som bl.a. skal eksperimentere med udvikling af bæredygtige materialer. Projektet er kommet i stand gennem støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Vejles unge med interesse for naturvidenskab, teknologi, bæredygtighed og kreativitet får nu et helt nyt sted, hvor de kan dyrke og eksperimentere med udvikling af alternative og bærerdygtige materialer.
Bio Hacking som fremtidens kompetence
Det nye laboratorie skal gøre det muligt at lave forsøg med Bio Hacking og derigennem eksperimentere med udvikling af alternative og bærerdygtige materialer. En vigtig forudsætning i arbejdet med at fremme mere klimavenlige løsninger i f.eks. tekstil-, bygge- og fødevareindustrien. Hvordan kan vi lave alternativer til plast, beton, læder, som er bionedbrydelige? Hvad kan vi omsætte kaffegrums til og kan en plante gro sin egen urtepotte? Det er noget af det, der helt konkret vil blive eksperimenteret med de næste 3 år.
"Vi vil gerne kunne inspirere unge til at arbejde kreativt, eksperimenterende og praksisfagligt i grænselandet mellem naturvidenskab og teknologi og mødes i et miljø de ikke oplever til hverdag", forklarer Peter Dahl, der er leder af FabLab Spinderihallerne.
Alternativt undervisningsmiljø og fællesskab
De unge og deres undervisere tilbydes et alternativ til den klassiske skoleundervisning, når de får mulighed for at eksperimentere i FabLab Spinderihallerne. Der vil være fokus på at opbygge et bredt fællesskab for unge, der drømmer om at afsøge nye muligheder mellem naturvidenskab og teknologi, bæredygtighed og kreativitet.
FabLab Spinderihallerne er kendt for at eksperimentere med moderne teknologier og materialer ud fra kreative designprocesser og vil med dette DNA i ryggen, skabe et miljø for unge, der brænder for at fordybe sig i en verden af eksperimenter. Samtidig vil de unge naturligt møde de iværksættere, virksomheder og frivillige ildsjæle, der også har deres gang i Spinderihallerne og FabLab.
Projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden. Projektet løber fra august 2022 til august 2025. Deltagende partnere: Rosborg Gymnasium og HF, Rødkilde Gymnasium og Vejle Tekniske Gymnasium.