Hjemmebagt brød
Ingredienser
- 50 gram gær ( 10 gram gær, hvis du vil lade brødet hæve over natten i køleskabet)
- 5 dl væske (mælk, vand), lunt hvis du bager med det samme – koldt, hvis du vil lave langtidshævet brød i køleskabet
- 1 dl fedtstof (olie, margarine eller smør)
- 1 tsk. salt
- Kerner (f.eks. solsikkekerner, hørfrø, chiafrø, hvedekerner – kogte eller iblødsatte)
- Cirka 150 gram grovmel (speltmel, rugmel, grahamsmel m.fl.)
- Hvedemel
Sådan gør du
Gær opløses i væske, og resten af ingredienserne tilsættes. Hvedemel tilsættes til sidst, indtil dejen slipper røreskålen. Ælt sammen i cirka 5 minutter.
Dejen formes til 2 brød – efterhæver til dobbelt størrelse – pensles med æg eller kold kaffe – brødet ridses med en skarp kniv.
Bages ved 175 grader i cirka 40 minutter - køler af på rist.
Ekstra tip
- Til italienske seje og sprøde brød : brug vand, olie og tipomel + hvedemel.
- Til ”søndagsbrødet”: brug sødmælk, smør og evt. 1 æg + brug hvedemel.
- Til hverdagsbrødet: brug vand/minimælk, olie, grove meltyper + hvedemel.